Bezoek AVAG op facebook

De AVAG heeft een eigen facebook-pagina.

Oud-studiegenoten, docenten, verloskundigen uit binnen- en buitenland: binnenkort kun je hier zien wie er naar de Lustrumviering komen op 14 september. We zijn ook op zoek naar oude foto's. Deel ze op: http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100002255300516.

Zwangere vrouwen aan het woord in nieuw clientenpanel

Amsterdam 15 september 2011 - Zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen straks hun stem laten horen over de verloskundige zorg. De Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) en het NIVEL lanceerden gisteren het Nederlands Panel Zwangeren. In Nederland bevallen ruim 180.000 vrouwen per jaar en wordt jaarlijks zo’n 470 miljoen euro uitgegeven voor verloskundige zorg en kraamzorg. In 2009 gaf de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte de overheid en zorgverleners het advies moeder en kind centraal te stellen in de zorg en (beter) naar hun wensen en zorgbehoeftes te luisteren. Maar tot op heden bestond er geen onderzoeksplatform dat de wensen en behoeften van deze groep op een systematische wijze peilt. Tijdens een feestelijke plechtigheid in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ, vanwege het 150-jarig bestaan van de verloskundeopleiding in Amsterdam, lanceerden AVAG en het NIVEL daarom gisteren het Nederlands Panel Zwangeren (NPZ). Zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen straks hun mening geven over inhoud, organisatie en kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland.

Onderzoeksinfrastructuur
De voorbereidingen voor het panel zijn in gang gezet, maar er is nog behoefte aan structurele financiering. Projectleider dr. Evelien Spelten licht de voordelen van het panel toe: “Met dit panel beschikken beleidsmakers en onderzoekers over een infrastructuur om de ervaringen van zwangere vrouwen met de verloskundige zorg in Nederland te meten. Door op verschillende momenten dezelfde vragen te stellen, zijn ontwikkelingen in de tijd in kaart te brengen. Daarnaast biedt een panel de mogelijkheid snel in te spelen op actuele vragen.”

Duizend zwangere vrouwen
Het panel gaat bestaan uit duizend zwangere of net bevallen vrouwen die drie keer een vragenlijst invullen. De deelnemers worden geworven bij verloskundigen en gynaecologen. In het panel zal een breed scala aan thema’s aan bod komen die inzicht geven in de wensen van cliënten over het verloop van de verloskundige zorg. Per peiling zal telkens een beperkt aantal thema’s centraal staan. In de eerste vragenlijst, vroeg in de zwangerschap, ligt de nadruk op wensen en verwachtingen over de zorg, terwijl in de tweede vragenlijst, laat in de zwangerschap, vooral vragen gesteld worden over behoeftes en praktische regelingen rond de bevalling. In de vragenlijst na de bevalling zal worden gevraagd naar ervaringen met de zorg en de zorgverleners.

Winnaar prijsvraag
Ter gelegenheid van de lancering hebben AVAG en NIVEL verloskundige zorgverleners uitgenodigd eigen onderzoeksvragen te formuleren die aan het allereerste panel zullen worden voorgelegd. De Verloskundige Stadspraktijk Groningen is winnaar geworden met een reeks onderzoeksvragen naar de meerwaarde van één aanspreekpunt voor de zorg van de verloskundige en de gynaecoloog.

Financiering
Het Nederlands Panel Zwangeren wordt medegefinancierd door het NIVEL en de Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen. Om het panel structureel te kunnen voortzetten, wordt nog gezocht naar aanvullende financiering. Het NPZ wordt gesteund door: de NPCF, de Consumentenbond, NVOG, KNOV, het Ouderschap, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de Academie Verloskunde Maastricht en de Verloskunde Academie Rotterdam.

Moedernacht in Groningen

Tijdens de Moedernacht op 7 mei 2011, die werd gehouden op de AVAG, locatie Groningen werd het tienjarig lustrum van de opleiding in Groningen gevierd. Aanwezig waren verloskundigen in opleiding, alumni, medewerkers en stagebegeleiders van de AVAG. Een verslag van deze avond.

Het thema van de Moedernacht was dit jaar de verbinding aangaan, waarbij traditiegetrouw werd stilgestaan bij het vijfde millenniumdoel, het terugdringen van de moedersterfte wereldwijd. Jaarlijks overlijden honderdduizenden vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Om het millenniumdoel te halen, zal in 2015 dit aantal gedaald moeten zijn met driekwart procent ten opzichte van 1990.

Sanne Frieling, verloskundige uit Roden, heeft die dag aangegrepen om een tandemtocht te organiseren om geld in te zamelen voor het Twinningproject Sierra Leone van de KNOV. Voordat de Moedernacht begon, werd de tandemstoet feestelijk onthaald. Om het project een gezicht te geven zat er op iedere tandem één verloskundige en één Afrikaanse vrouw, waaronder ook één uit Sierra Leone.
De opening van de Moedernacht werd verzorgd door de stadsdichter Stefan Nieuwenhuis, die een gedicht voorlas over de moedersterfte (zie kader).
Na de opening sprak Olga de Haan over zwangeren zorg in Oost-Europa. Olga is van het NSPOH project ‘Services to the People’ dat de sterftecijfers van moeder en kind omlaag wil brengen en projecten heeft opgezet in onder andere Kazachstan, Kirgizië en Georgië. Zij vertelde over de training ‘Parent coaching’ die zij heeft verzorgd in Kazachstan. De training richt zich op empowerment van (aanstaande) ouders, om de ouders krachtiger te maken en ze voorlichting te geven over de keuzes die zij hebben. Ook zorgverleners volgden deze training. Na de presentatie van Olga de Haan konden de aanwezigen twee workshops volgen met uiteenlopende onderwerpen zoals Internationalisering, het Twinningproject Sierra Leone en ‘Skills and Drills’-training in Kenia. Vooral voor ‘Skills en Drills’, een workshop die door drie studenten werd gegeven, was veel animo. Deze studenten hadden in Kenia een training voor het personeel opgezet, om acuut te kunnen handelen bij bloedverlies post partum. De deelnemers namen tijdens de workshop deel aan de training waarin ieder een rol kreeg toebedeeld. Tijdens de avond was er een heerlijk Oost-Europees buffet en mooie muziek. Er waren stands van White Ribbon Alliance en het Twinningproject. Bij de stands konden mooie artikelen worden gekocht ten behoeve van verschillende projecten in het kader van de Moedernacht, zoals armbandjes en mutsjes voor het Twinningproject Sierra Leone.

Lustrum Groningen

Er was deze avond ook aandacht besteed aan het tienjarig bestaan van de opleiding in Groningen. Yvonne Beishuizen, gastvrouw van de avond, vertelde over de oprichting van de opleiding in Groningen, wat eraan voorafging en hoe de opleiding tot stand is gekomen. Aan het einde van de avond werd aan iedere aanwezige een ludiek lustrumcadeau uitgedeeld, het boek over Catharina Schrader: Vroedvrouw tegen wil en dank.

Onze keuze

Ik zou alle woorden vermijden
die er dik bovenop liggen
en niets zeggen waar je welbeschouwd
onmogelijk omheen kan

ik zou de oorsprong, de bakermat
dat soort gedachten omzeilen
geen moederschoot, niets prils
even het kleine met rust laten

het is moeilijk naar grote woorden zoeken
als dat wat wij delen niet voor iedereen geldt
dat het afwachten is
of hopen of zelfs maar durven dromen

nederig zullen de woorden zijn
heel precies de manier van zeggen
totdat de hele mensheid in zijn oorsprong
de eerste stap zelf maken kan

Stefan Nieuwenhuis, Stadsdichter van Groningen

Tekst Stefanie Hendriks

Wat vrouwen willen

De uitnodiging voor de prijsvraag ‘Wat vrouwen willen’ is begin juni verzonden aan alle professionals die in Nederland dagelijks zorg verlenen aan zwangeren. De inzendingen druppelen inmiddels binnen.

Deelnemers kunnen hun onderzoeksvraag tot 30 juni a.s. insturen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de grote lustrumviering op 14 september in Muziekgebouw aan 't IJ. De winnende onderzoeksvraag zal kosteloos worden uitgevoerd door het nieuw opgerichte Nederlands Panel Zwangeren.

Onthulling lustrumspandoek 150-jarig bestaan

Photo
De Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) bestaat in september 150 jaar! Het hele jaar door zijn er diverse feestelijke activiteiten om dit jubileum te vieren. Om iedereen op dit lustrum te attenderen, is afgelopen maandag 14 maart een lustrumspandoek onthuld dat op de voorgevel van de academie in Amsterdam prijkt. Het startschot van een feestelijk jaar.

Om 11.00 uur in de ochtend verzamelden studenten en medewerkers zich om, na de speech van directeur Gea Vermeulen, het resultaat te bekijken en te proosten op het 150-jarige lustrum.

Onthulling lustrumspandoek groningen 150-jarig bestaan

Photo
Ook in Groningen heeft de onthulling van het lustrumspandoek plaatsgevonden, ter ere van het 150-jarig bestaan van de AVAG. Op donderdag 24 maart jl. kwamen studenten en medewerkers bijeen om, na de speech van HBO-manager Yvonne Beishuizen, het resultaat te bewonderen en het glas te heffen.

Een andere lustrumactiviteit die dit jaar op het programma staat is de Moedernacht, die plaatsvindt in Groningen op 7 mei. Deze locatie bestaat dit jaar toevallig 10 jaar en daar zal ook aandacht aan worden besteed. Woensdag 14 september a.s. vindt de grote gezamenlijke lustrumactiviteit plaats in Amsterdam. Op deze dag zal o.a. een groot symposium worden georganiseerd.